fredag 13. august 2010

Rips

Vi har masse rips i hagen. Trærne bugner av rips. Jeg prøver å ta vare på disse deilige bærene, som i sollyset ligner litt på røde rubiner. Ser de ikke ut som små smykkestener kanskje?  Gubben elsker rips med krem og vaniljesaus på. Så noen poser blir det alltid til nedfrysning også. Deilig å ha til dessert i vinterhalvåret.Av de aller første bærene lager jeg gele. Det er lekkert det. Såååå godt på nybakte boller.
Jeg plukker 2 liter rips med masse pektin i. Det vil si at  ikke alle er fullmodne.  Vasker og renser bærene. Så koker jeg bærene langsomt opp til de skifter farge og safter seg. Henger bærene så opp i en sil. Gjør dette på gamlemåten jeg, og det funker godt. Når det har dryppet fra seg, måler jeg opp saften. Hos meg ble det nesten to liter saft av bærmassen.
Da tar jeg 750 g sukker pr liter saft, og rører godt til sukkeret har blandet seg i saften. Da først lar jeg det koke sakte opp. Bruk en skje og ta forsiktig av skummet underveis. Småkoker i 5-20 min. Ta geleprøven med en teskje på en tallerken. Stivner det, så er geleen klar til å fylles på sterile glass. Glassene og lokkene har lagt i komfyren på 100 gr  under hele prosessen.  Da er de reine.
Jeg var så heldig å få tak i noen kurver bringebær. Det er supert å blande med rips. Her har jeg rørt like mengder rips og bringebær sammen med litt Certo frysepulver og sukker etter smak. Dette syltetøyet er kjempegodt på vafler.



Det er faktisk så godt at Mailegen som jeg fikk til min Give Away fra FRYD, ble helt ellevill, og ville smake  på godsakene. Det er en liten frøken, så interessen for mat og kjøkkenarbeid er nok sydd inn i henne.



Etterpå ble hun helt sprelsk og ville låne pianoet i stuen. I ren Jerry Lee Lewisstil ble det kjempestemning. Som dere ser ble det spilt både med hender og føtter. Denne spreke Mailegdama er altså førstepremien i min Give Away som er på gang.  Mailegfrøkna gleder seg til å reise til en kjempekoselig blogger. Heldig er den som vinner henne, for hun er bare koselig å ha i hus.  Hiv deg med på min  Give Away. Skriv en melding Her.

28 kommentarer:

  1. Anonym13/8/10

    Oh I love raspberries.Looks so yummy good.The bunny can play the piano,I think I hear it now,lol.

    happy friday!

    SvarSlett
  2. hei.
    å dette så yummi ut,elsker rips og bringebær,
    så flink du har vært,
    deilig å ha dette i hus til vinterdager med varme vafler.
    ønsker deg en herlig helg,' klem fra sylvia

    SvarSlett
  3. Herlig! Jeg er så glad i bær, både fra hagen og skogen. Akkurat nå putrer saftkokeren så nå blir det solbærsaft.
    Klem fra meg :-)

    SvarSlett
  4. Anonym13/8/10

    Ååå så deilig,ripsgele er så godt. Koselige bilder. :)Klem.

    SvarSlett
  5. Jeg lager også ripsgele hvert år, bruker saftkoker, men ellers lik framgangsmåte som deg. Men i Trondheim er det for tidlig ennå, for der er nesten ikke røde bær, men regner med at over helga vil det være en god blanding av modne og umodne;)
    Rips med vanilje saus...kjempegodt!
    Ha ei flott helg og klem fra meg;)

    SvarSlett
  6. Hei!!
    Et lite tips om du er glad i brie.Brie med ripsgele og stekt bacon på. Mmmmm...må prøves :) Godt med bare ripsgele på også da :)

    Ha en fin dag.
    Klem

    SvarSlett
  7. Før var jeg også flink til både å safte og sylte...blir lite av det nå. Litt synd i grunnen for rips gele er deilig.
    ha en fin helg.

    klem fra marilyn

    SvarSlett
  8. ÅÅå ser deilig ut dette Ruth...

    så flink du er... skjønn kanin du fikk i gave da..

    Ønsker deg en fin fin helg...

    klemmer =)

    SvarSlett
  9. Naaaaam♥
    Du er berre utruleg flink!
    Ah!Skulla såtte der ilag med Maileg å lært!

    Nydelege bilder♥

    Tusen takk for gode ord frå deg♥

    Nyt helga:)

    Klem frå Astrid:)

    SvarSlett
  10. Ohi så deilig med hjemmelaget syltetøy,jeg har plukket masse villbringebær ,men de har jeg fryst så jeg rører de etterhvert ...det er også nam nam..

    God helg

    SvarSlett
  11. Anonym14/8/10

    Hei.Så koselig han var han som spilte piano.Kjempe søt.Så mye godt du har laget.Ripsbæra hær har nylig blitt moden.Har så mye bær å frukt att det blir mye som må taes nå framåver.Ha en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

    SvarSlett
  12. fantastiske bilder. Rød rips er nyyydelig. Rips med vaniljesaus er en av mine favoritter. Min mor lager gele og den er himmelsk. Her nord hos oss er ripsen lang langt fra rød enda ;(

    SvarSlett
  13. Dere har tydeligvis mye godt som det kan være fint å ta fram utover høsten.

    Rips og bringebær høres ut som en deilig kombinasjon.

    Klem fra Astrid

    SvarSlett
  14. Før ble det både safting og sylting, men nå når vi bare er to blir det liksom ikke til at det blir gjort.
    ripsgele er jo så godt

    SvarSlett
  15. Dette du beskriver er alldeles herlig og minner meg om hvordan vi gjorde det før og som mange praktiserer den dag i dag! Klem fra bestemor som er tilbake på nettet!

    SvarSlett
  16. Så masse deilig du lager av bærene dine! Ser såååå friskt og godt ut! Nydelig mus du har fått, de er så søte! Ha ei flott uke!

    Klem Hilde

    SvarSlett
  17. Hei!!

    Jeg er jo ny her i denne verden å veit ikke helt hvordan alt skal gjøres... Jeg gir en award jeg har fått videre til deg hvis du vil ha den. Jeg har linka til deg på min side :)

    Klem!!

    SvarSlett
  18. Anonym17/8/10

    Så lekkert det ser ut, kan nesten kjenne både smake og lukt helt hit. Et tips til rips: plukker alltid endel som jeg beholder med stilken på og fryser de hele i en boks - veldig lekkert å pynte kaker med på vinterstid - med et lite melisdryss. Plukker markjordbær på strå og bruker de på samme måte - gjør stor lykke når snøen ligger meterhøy og gradestokken viser minusgrader det. Lykke til!

    SvarSlett
  19. Det så nydelig ut :) Du er så flink!

    Ha en fin kveld videre!
    Klem fra Heidi

    SvarSlett
  20. Jeg har nok samme smak som mannen din, elsker rips med vaniljesaus. Kan ikke tenke meg noe som er friskere i smaken enn akkurat denne desserten. Her har det vært blåbærplukking, men dessverre er ikke kvaliteten og mengden på topp i år. Den dårlige forsommeren får nok ta skylden for dette.

    SvarSlett
  21. Hejsan, det ser verkligen gott ut...mums

    Hälsningar Pia

    SvarSlett
  22. mmm... det sååå jammi ut ja :)
    Herlig å få dette i hus... :)

    Kjempe flink er du :)
    Ha en super duper dag!
    Klem fra Solveig

    SvarSlett
  23. Hei på deg!
    Dette ser deilig ut du, slike husmorsysler liker vi:)
    Har gitt ungene beskjed om at i morgen skal all ripsen plukkes:))
    Ønsker deg en flott helg, klem Hanne

    SvarSlett
  24. Å ja!!! Rips og bringebær er himmelsk! Jeg har fått tilbud fra naboen om å komme og plukke resten av ripsen- skal jammen slå til!
    klem Sissel

    SvarSlett
  25. Hei :) ser du koke ripsgele slik som jeg gjør.. veldig godt med rips gele og så kjekt å ha noe å finne igjen i fryseren... mmmmmmm kjempe godt.

    Håper dere gir lyd fra dere når dere skal på hytta neste gang og at dere da kansje kan stoppe på vei utover eller noe.. det hadde vært kjempe koselig.

    Klem

    SvarSlett
  26. Du kan dette med bær ser jeg:) Så jo knallgodt ut, skulle heller hatt rips enn solbær ja:)
    5,1 er jo knallbra...burde vel tatt en slik kur jeg også!!
    Ha en fin kveld, klem fra meg:)

    SvarSlett
  27. Heihei!
    å,hjemmelaget syltetøy er nydelig!!:) Så velig godt ut!
    Takk for hyggelig kommentar hos meg!

    SvarSlett
  28. Rips har en fantastisk farge!!! ELSKER å fotografere disse herlige bærene :)
    her hos oss går det mest i rips med vaniljesaus når vi er så heldige å fa tak i
    dette– nam, snadder…. Tusen takk for oppskrift på saften. Jeg lurte på om du
    gjør noe spesielt når du skal fryse ned rips – eller når du tar den opp?
    Ønsker deg en fortsatt fin uke, klem fra Mette

    SvarSlett