mandag 1. mars 2010

Gubbens aften


Ruths datter oppfordret gubben til å lage middag på lørdag. Han er absolutt ingen stor kjøkkenskriver, men er god til mange andre ting. Han har to eller tre retter han er kjempegod på. Denne lakseretten er hans store hit. Hele slekten har fått denne servert, og da er det ikke måte på hvor flink han er. Man kan godt si at med denne retten er han plutselig i toppligaen når det gjelder matlaging. Ruths datter heier på gubben.Siden jeg slapp å kokkelere kunne jeg bare kose meg og dekke bord. Er veldig glad i disse glassene. De er laget i Tyskland. Fikk de av mine veninner til 40 års dagen. Har bare to, så til sånne "bare vi to" middager, får de være med. Skikkelig stasglass. Innimellom titter jeg ut vinduet og beundrer verdens "billigste" hagepeis. Herlig !
Jeg har faktisk laget forretten selv. På en seng av ruccolablader har jeg lagt lettkokte asparges og et par skiver Brie, pakket inn i et par skiver med spekeskinke. Noen dråper god olivenolje og et dryss med ristede pinjekjerner. Voila!! Rosene på bordet er fra morsdagen, og er framdeles fine.

Vi har kjøpt laksefileten beinfri, men skinnet må taes av. Krydrer så filetstykket med salt og sitronpepper. Må bruke rikelig krydder på begge sidene av fisken, sier gubben alvorlig. Det gir den gode smaken.Gulrøttene og purren skjæres i 5 cm tynne staver og legges i bunnen av den ildfaste skålen. Så legges fisken prydelig og pent over sengen med grønnsaker. Gubben konsentrerer seg veldig når han lager den ene retten han er ekspert på. Jeg lister meg lett på tå for å forevige seansen ,så jeg kan lage et blogginnlegg av begivenheten.
Så blander han sausen som skal helles over fisken. Fløten, vinen og dijonsennep røres godt rundt sammen med en stooor ts estragon.Viktig å få med alt. Sausen er helt herlig. Blir det rester av den så gjemmer jeg den og bruker resten over annen fiskemat senere. Det er snakk om edel vare her. Ingenting blir kastet.Inn i ovnen på nederste rille med folie over seg til å begynne med. 200 gr- 35 min sier oppskriften. Her har vi laget en litt større porsjon så retten får stå litt lenger i ovnen. Tar av folien på slutten av steketiden. Retten ser lett gyllen ut når den er ferdig. Kan absolutt anbefales.


Oppskrift på Lakseretten
600- 800 g laksefilet
Sitronpepper

salt


4 gulrøtter
1 middels purreløk


4 dl fløte

3 dl hvitvin/ fiskebuljong hvis du ikke vil bruke vin

2 ts dijonsennep

1 ts estragon