torsdag 22. oktober 2009

BACALAO

Fra min hjemby, og min mor Ruth lærte jeg tidlig å lage Bacalao. Jeg kommer fra klippfiskbyen Kristiansund. Der, og i områdene rundt får man tak i himla god klippfisk. Denne har vi kjøpt på Averøy hos Sigurd Folland på Langøya. Vi kjøper ti kilo i slengen. Legger den først i vann. Ett døgn er nok, synes jeg. Skifter ut vannet underveis. Friskt kaldt vann.





Soyaolje, vann, løk,poteter, fisk, hel kajennepepper
og tomatpure er ingrediensene.






Potetene skjæres i skiver og fisken renskes for skinn og bein. Jeg liker at fiskestykkene er litt store. Løken skrelles, og alt legges lagvis i gryta. Mellom lagene legges klatter med tomatpure og margarin.Vannet helles over, og etterpå oljen. Jeg bruker ca. tre hele kajennepepper. De er tørket.






På slutten av koketiden hiver jeg i tre eller fire kløfter med hvitløk. Den gir best smak når den tilføres på slutten av koketiden.









Hvis Bacalaoen blir for flytende kan du strø et par skjeer hvetemel over. Pleier ikke å være nødvendig.
Så er det bare å servere. Jeg bruker hvitløksbaguetter og en frisk salat til.
.







BACALAO
1kg klippfisk vannes ut ca. ett døgn
1 kg poteter
1- 2 løk
3 små bokser med tomatpure
100 gr margarin
2 dl soyaolje
Spansk pepper (1-3 belger)
1 ss hvetemel-ikke nødvendig
3-4 dl vann
Ett par fedd hvitløk om ønskelig(smaker godt)

Alt legges lagvis og kokes opp. Småkoke på svak varme til fisken og potetene kjennes fedig. Potetene skal være godt kokt. MMM...godt med et glass med rødt i. Akkevitt passer også til.

LYKKE TIL