fredag 12. april 2013

Bli med meg til Chinatown


Er en i New York må en bare ikke gå glipp av Chinatown. Det ligger på Lower Manhattan. I China Town er det et yrende liv hele tiden. Masse spisesteder og butikker for enhver smak. Over alt snakkes det Mandarin. Jeg gikk forbi politistasjonen,og der stod konstablene utenfor og pratet seg imellom. På Mandarin selvsagt, og alle sammen av kinesisk opprinnelse. Det er bokstavelig talt som å komme til en annen verden. Det sies at på begynnelsen av 1900-tallet var det større sjanse til å bli drept her i Chinatown enn i hele New York tilsammen. Sånn er det ikke nå.


Kineserne begynte å komme til USA i midten av attenhundretallet. Da var de fleste menn. Disse mennene jobbet hardt, og da de kom til sitt krypinn etter en lang arbeidsdag måtte de ha mat. Slik oppstod det spisesteder i Chinatown. Menn startet restauranter, hvor andre menn skulle spise. Det var svært få kvinner der dengang. Etter gullgravertiden på midten av attenhundretallet kom det flere kinesere til, og mange av disse livnærte seg på å drive vaskerier. Nå bor det mellom 70.000 og 150.000 tusen kinesere her.


Som dere ser så står alt på kinesisk, og deretter oversatt til engelsk. Her finner du alt hva hjertet (og kropp) ønsker. Sko, vesker klær, urter til medisinsk bruk,te og fjærkre. Det ferskeste kjøttet du kan få i New York, tror jeg. I vinduene til enkelte restauranter henger nyslaktede høns, og diverse annet kjøtt.


Området ligger tett inntil Little Italy. Kineserne er svært arbeidsomme, og de har kjøpt seg inn i restaurantene inne i Little Italy også. Ennå står italienske innropere foran spisestedene der for å hanke inn kundene,men på kjøkkenet er det kinesere som regjerer.


Fortauene er stuende fulle av varer, så obs hvor en går. Jeg har ikke bilde av grønnskselgerne. Synd, for de har allverdens friske grønnsaker til salgs. Jeg må si at det var masse grønnsaker jeg ikke visste hva var.

Vel...ville du gått inn i denne restauranten? Du kan fritt velge hva du vil ha. Skal tro om det ikke er et kuhode vi ser her til venstre?På slutten av denne reisen må jeg bare vise dere "toppen av kransekaken", nemlig FAY DA BAKERY. Først må jeg bare fortelle at kineserne er svært effektive og arbeidsomme. De gir ikke ved dørene akkurat. Hos FAY DA var  smilene  vanskelig å oppdrive. En blir effektivt betjent,og en kan ikke spore noe smil i fjesene til disse damene som ekspederer disse herlighetene til oss. Fay Da ligger i sokkeletasjen til et kinesisk tempel.


Allikevel er det vel verdt å ta turen innom dette bakeriet. (Jeg har vært her hele tre ganger) Jeg fikk bryskt beskjed om å legge vekk kameraet, men det var jo for sent..hi hi. Bildet var alt tatt. Se hvilke herligheter de ikke ville at verden skulle se. Har prøvd ut forskjellige kaker nå, og jeg har funnnet min favoritt.. Du ser den til høyre her. Pecan pie. Så godt at jeg har måttet gå tilbake til disse "søte" damene for å kjøpe mere.