fredag 12. april 2013

Bli med meg til Chinatown


Er en i New York må en bare ikke gå glipp av Chinatown. Det ligger på Lower Manhattan. I China Town er det et yrende liv hele tiden. Masse spisesteder og butikker for enhver smak. Over alt snakkes det Mandarin. Jeg gikk forbi politistasjonen,og der stod konstablene utenfor og pratet seg imellom. På Mandarin selvsagt, og alle sammen av kinesisk opprinnelse. Det er bokstavelig talt som å komme til en annen verden. Det sies at på begynnelsen av 1900-tallet var det større sjanse til å bli drept her i Chinatown enn i hele New York tilsammen. Sånn er det ikke nå.


Kineserne begynte å komme til USA i midten av attenhundretallet. Da var de fleste menn. Disse mennene jobbet hardt, og da de kom til sitt krypinn etter en lang arbeidsdag måtte de ha mat. Slik oppstod det spisesteder i Chinatown. Menn startet restauranter, hvor andre menn skulle spise. Det var svært få kvinner der dengang. Etter gullgravertiden på midten av attenhundretallet kom det flere kinesere til, og mange av disse livnærte seg på å drive vaskerier. Nå bor det mellom 70.000 og 150.000 tusen kinesere her.


Som dere ser så står alt på kinesisk, og deretter oversatt til engelsk. Her finner du alt hva hjertet (og kropp) ønsker. Sko, vesker klær, urter til medisinsk bruk,te og fjærkre. Det ferskeste kjøttet du kan få i New York, tror jeg. I vinduene til enkelte restauranter henger nyslaktede høns, og diverse annet kjøtt.


Området ligger tett inntil Little Italy. Kineserne er svært arbeidsomme, og de har kjøpt seg inn i restaurantene inne i Little Italy også. Ennå står italienske innropere foran spisestedene der for å hanke inn kundene,men på kjøkkenet er det kinesere som regjerer.


Fortauene er stuende fulle av varer, så obs hvor en går. Jeg har ikke bilde av grønnskselgerne. Synd, for de har allverdens friske grønnsaker til salgs. Jeg må si at det var masse grønnsaker jeg ikke visste hva var.

Vel...ville du gått inn i denne restauranten? Du kan fritt velge hva du vil ha. Skal tro om det ikke er et kuhode vi ser her til venstre?På slutten av denne reisen må jeg bare vise dere "toppen av kransekaken", nemlig FAY DA BAKERY. Først må jeg bare fortelle at kineserne er svært effektive og arbeidsomme. De gir ikke ved dørene akkurat. Hos FAY DA var  smilene  vanskelig å oppdrive. En blir effektivt betjent,og en kan ikke spore noe smil i fjesene til disse damene som ekspederer disse herlighetene til oss. Fay Da ligger i sokkeletasjen til et kinesisk tempel.


Allikevel er det vel verdt å ta turen innom dette bakeriet. (Jeg har vært her hele tre ganger) Jeg fikk bryskt beskjed om å legge vekk kameraet, men det var jo for sent..hi hi. Bildet var alt tatt. Se hvilke herligheter de ikke ville at verden skulle se. Har prøvd ut forskjellige kaker nå, og jeg har funnnet min favoritt.. Du ser den til høyre her. Pecan pie. Så godt at jeg har måttet gå tilbake til disse "søte" damene for å kjøpe mere.31 kommentarer:

 1. Takk for at eg fekk vere med på ei spennande tur i Chinatown !
  Og kakene ser fantastisk gode ut..

  God helg !
  Anne-Mari

  SvarSlett
 2. Wow, så flotte bilder du har tatt fra Chinatown, her skulle jeg gjerne ha vært. Har dessverre aldri vært i New York, men det er en av mine drømmereisemål. De kakene så bare helt sinnsykt gode ut - fordi DU fortjener det ;-)

  Ha en fin helg!

  Klem
  Netta

  SvarSlett
 3. Tusen tusen takk for turen...så kjekt at du tok oss med! Ang. smil på ekspeditrisene..da min datter og jeg var i NY da hun var 15 opplevde vi det samme. Uansett hvilken butikk eller kafé vi gikk inn i på Manhattan så var alle ekspeditører like lite imøtekommende. De unge jentene tygget på sin tyggi, så ikke på oss og når vi hadde betalt var de eneste de sa...NEEEXXXXXT!!!!

  Håper dere får en nydelig weekend.

  SvarSlett
 4. Flotte innlegg og så interessant å både lese og
  se :) Jeg har aldri vært i USA, men har lyst en
  gang å reise dit. Tusen takk for flotte innlegg
  nedover her også... Ønsker deg en fin, fin kveld
  videre og helg. Klem fra Mette :)


  SvarSlett
 5. så spennede.:)) og det med kamera, er jammen ikke lett å la være å knipse..men kan jo forstå at de blir lei også.:) sikkert ikke den første.:)

  Takk for hilsen, ja du må prøve den kaka...bruk noen få dråper edikk når eggehvitene piskes, før sukkeret. Er noen varianter av oppskrift på den, feks. med maisenna...jeg går for "det enkel er ofte det beste"...den blir knallgod og så enkel.:)

  fortsatt god helg.:)

  SvarSlett
 6. Vi bodde på hotell I Chinatown, like ved little Italy I fjor. Herlig område! Og ikke så langt fra purl soho.... :-)

  SvarSlett
 7. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder.
  Tak for turen.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlett
 8. Elsker kinesisk mat- så hadde sikkert lagt min elsk på chinatown- bare synd de ikke kan smile...Svigerinnen min reiser snart til new york med jobben- så da skal jeg sende med henne en ønskeliste på ting og tang. Voksduken er kjøpt pr. meter på princess- de hadde 30 % -så da slo jeg til;)
  Håper du har en fin lørdag- kanskje det blir en tur til på det bakeriet- kakene såg herlige ut der;)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for at vi fikk være med til Chinatown! Informativt og flott innlegg! Fortsatt god helg til deg! :-)

  SvarSlett
 10. Så flott, interessant og fine bilder. Takk for at du deler med oss her hjemme :) Kos deg videre. Jeg fant den første blåveisen i dag, klem.

  SvarSlett
 11. Dette var artig å se og lese. Takk skal du ha for spennende innlegg!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 12. Har alltid hatt lyst å reise til New York og fikk ikkke mindre lyst når jeg ser disse bildene ! New York er fascinerende ! Takk for titten :-)

  Klem, Nostalgia

  SvarSlett
 13. Takk for guidet tur! Skulle gjerne ha vært i USA selv, men jeg er ikke glad i lange flyreiser, så jeg vet ikke om jeg noen gang kommer dit. Skal til Frankfurt neste uke, men det blir vel nesten for en trikketur å regne.

  Ha en søndag!

  SvarSlett
 14. Facsinerende sted det der, ser artig ut :D

  Ha en fin Søndag,
  Klemmer☺

  SvarSlett
 15. Herlige China Town.
  Da vi var i NY sist, var vi 8 stk som dro ut for å spise der. Vi endte i en kjeller-restaurant, der vi bestillte alskens fra menyen, så vi kunne smake. Det var sååå mye godt. Ved siden av oss, satt eierne og rensket en slags grønnsak, med flittige hender. Og i akvariet svømte fisk man kunne peke på, og få servert.
  I gatene der de solgte frukt og grønnsaker, stinket det noen ganger "dritt". Det var fra en spesiell frukt (tror den er giftig, men spiselig alikevel) Så en gang en reportasje på tv om denne frukten, som visstnok ikke smaker som den lukter. Kanskje burde du se/lukte etter denne neste gang du tar turen dit?
  Jeg har også vært i China Town i San Fransisco, som er den største utenfor Asia.
  Jeg har den amerikanske oppskriften på Pecan Pie, så om du er intrs , er det bare å si ifra :)
  Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 16. Elsker disse reisebrevene dine:-)
  Chinatown er magisk- fascinerende med en slik "by" midt i hjertet av new york! :-)

  Vi reiser tilbake om 298 dager (nedtellingen har startet;), og vi gleder oss såå!!

  Ha en fin søndag:-)
  Klemmer

  SvarSlett
 17. Flott reisereportasje :-)
  Og ja takk: Jeg reiser gjerne tilbake til New York!
  Ja, nå har vi tatt til vettet. Vi har kjøpt leilighet i en firmannsbolig som er under oppføring, og i juli flytter vi! Til syvende og siste: D blir herlig! Og jeg gleder meg til at andre skal holde hage her i No15! Det er nok for meg nå! Vi har haugen på med det vi har på Vestnes, så det er vel egentlig på tide! Nå er det slutt på å være vaktmester i eget liv! DET GLEDES :-)
  Ei fin uke og vakre tanker ønskes fra K@ri*

  SvarSlett
 18. Så spennende liv dere har. Minner meg om min Kina tur disse bildene;-))

  SvarSlett
 19. Oj, så gøy med gjensyn fra Chinatown i NYC.
  Vi var jo der i aug-12. Så fargerikt og yrende av liv. Lunsj spiste vi på et koreansk familiedrevet sted. Utrolig enkelt interiørmessig og ikke spesielt koselig, men superpopulært og nydelig mat.

  Har skrolla meg nedover og lest om den flotte Easterparade. WOW! Festlige hodeplagg.

  Og jammen er du flink til å hekle. Skulle gjerne hatt dine råd ifht hva slags heklet kant jeg bør ha rundt mitt strikka Domino-lappeteppe. Skal straks i gang med heklekantene nå.

  SvarSlett
 20. Hei;)
  Å så koselig det var å lese reisebrevet ditt. Det er når jeg leser slikt jeg kjenner at flyskrekken min hindrer meg i oppleve ting!! Ja, jeg er virkelig en pyse i fly! Ønsker meg en tur til Malawi til høsten. Vi får se om motet holder;) Tusen takk for koselige kommentarer på bloggen min;))
  Fortsatt fin uke;)

  Klem fra Ann-Mari

  SvarSlett
 21. Så interessant å lese og se, litt spesielt denne ChinaTown, sikkert som å komme til kina :-)

  SvarSlett
 22. Så interessant å lese om Chinatown. Har hørt om den før,
  men det var lenge siden. Annerledes når du har vært der
  og beskriver det her på bloggen. Blir mer "nært" da. Jeg
  har reist mye, men har aldri vært i USA, har liksom aldri
  vært aktuelt. :)

  SvarSlett
 23. Herlig reisebrev:) Dei har tydeligvis ikkje høyrt om smilekurs der borte...

  SvarSlett
 24. Ser at den mangler nu. skal se om jeg får den på plass så du får følge bloggen min

  SvarSlett
 25. Hei,tusen takk for hyggelig kommentar hos meg, det er så koselig med noen nye "fjes" av og til:-) Fine reisebrev du har laget, jeg har aldri vært i NY men håper å komme dit en gang. Ser du har laget mange flotte tepper også, veldig imponert! Jeg lager også tepper, men jeg mister som regel motivasjonen før de blir så store som jeg hadde tenkt;-) I går startet jeg på et hekleteppe, et sommmerteppe i blomullsgarn - så får vi se om det ender opp som pute eller vognteppe, eller om det faktisk blir et helt teppe:-) Legger meg til som følger hos deg også, ellers ønsker jeg deg en riktig fin helg! Hjertelig hilsen Hanne.

  SvarSlett
 26. Tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Ser at vi har felles interesser. :)

  Var i NYC for 2år siden og ble like fasinert som du. Men jeg må si jeg skulle ønske jeg hadde vært like dyktig til å dokumentere det som du har vært. Flotte bilder!

  Datteren og jeg skal tilbake til NYC om 21 dager, teller ned, hvor China Town faktisk er med på listen over sights denne gangen også. - I tillegg til et par garnbutikker selvsagt. :)

  SvarSlett
 27. Så kjekt det er å følge deg på din reise i New York:)
  Takk for koselig lesning:)
  Ha en fin helg:)
  Klem Hanne

  SvarSlett
 28. Mye spennende her på bloggen din! Og takk for koselig kommentar hos meg:) Ser du klarte å legge deg ti som følger. Har ikke hørt fra andre at det ha vært problemer, så takk for du sa ifra;) lurte på hva som skjedde når du prøvde å legge deg til eller hva beskjed som kom opp?

  Du kan svare meg på anne_hauge@hotmail.com

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 29. Så herlig å kunne reise og oppleve. :-) Takk for delt tur. :-)
  Ha en flott dag! :-)

  SvarSlett
 30. Så gøy, flotte bilder, ha en flott tur videre!

  SvarSlett
 31. Åå, så morsomt med reisebrev! Fine bilder du har tatt:-) Jeg har så lyst å reise til New York og fikk enda mer lyst nå!

  SvarSlett