fredag 13. august 2010

Rips

Vi har masse rips i hagen. Trærne bugner av rips. Jeg prøver å ta vare på disse deilige bærene, som i sollyset ligner litt på røde rubiner. Ser de ikke ut som små smykkestener kanskje?  Gubben elsker rips med krem og vaniljesaus på. Så noen poser blir det alltid til nedfrysning også. Deilig å ha til dessert i vinterhalvåret.Av de aller første bærene lager jeg gele. Det er lekkert det. Såååå godt på nybakte boller.
Jeg plukker 2 liter rips med masse pektin i. Det vil si at  ikke alle er fullmodne.  Vasker og renser bærene. Så koker jeg bærene langsomt opp til de skifter farge og safter seg. Henger bærene så opp i en sil. Gjør dette på gamlemåten jeg, og det funker godt. Når det har dryppet fra seg, måler jeg opp saften. Hos meg ble det nesten to liter saft av bærmassen.
Da tar jeg 750 g sukker pr liter saft, og rører godt til sukkeret har blandet seg i saften. Da først lar jeg det koke sakte opp. Bruk en skje og ta forsiktig av skummet underveis. Småkoker i 5-20 min. Ta geleprøven med en teskje på en tallerken. Stivner det, så er geleen klar til å fylles på sterile glass. Glassene og lokkene har lagt i komfyren på 100 gr  under hele prosessen.  Da er de reine.
Jeg var så heldig å få tak i noen kurver bringebær. Det er supert å blande med rips. Her har jeg rørt like mengder rips og bringebær sammen med litt Certo frysepulver og sukker etter smak. Dette syltetøyet er kjempegodt på vafler.Det er faktisk så godt at Mailegen som jeg fikk til min Give Away fra FRYD, ble helt ellevill, og ville smake  på godsakene. Det er en liten frøken, så interessen for mat og kjøkkenarbeid er nok sydd inn i henne.Etterpå ble hun helt sprelsk og ville låne pianoet i stuen. I ren Jerry Lee Lewisstil ble det kjempestemning. Som dere ser ble det spilt både med hender og føtter. Denne spreke Mailegdama er altså førstepremien i min Give Away som er på gang.  Mailegfrøkna gleder seg til å reise til en kjempekoselig blogger. Heldig er den som vinner henne, for hun er bare koselig å ha i hus.  Hiv deg med på min  Give Away. Skriv en melding Her.